T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / DARICA - Darıca Aslan Çimento Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Gıda Teknolojisi Alanı

Gıda Teknolojisi Bölümü okulumuzda 2007 yılından beri eğitim ve öğretime hizmet ederek , Gıda Kontrol Teknisyeni yetiştirmektedir.Teknik lise ve meslek lisesi sınıflarımız olup şu an mevcut öğrenci sayısı 103 tür. 3 uygulama sınıfımız mevcuttur.

Bölümümüzde 5 kadrolu öğretmen bulunmaktadır.

2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren alan şefi olarak Hicran MARAŞ görevlendirilmiş olup diğer öğretmenlerimiz ; Çiğdem GÖKTAŞLAR , Pınar UĞURLU , Dilara ŞENER ve Ayşe Özden ERTEK dir.Genç ve dinamik bir kadrosu bulunan bölümümüz oldukça elverişli , özverili ve titizlikle çalışmakta olup , öğrencilerin gıda teknolojisi alanından ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

 

 

Gıda sektörü, Türk ekonomisinin gelişmesinde nüfus, istihdam, beslenme,  ham madde ve dış satıma katkısı nedeniyle önemli bir rol oynamaktadır.
Gıda güvenliği devletlerin en önemli konusudur. Dünyada son 10  –  15 yıl  içinde gıda kalite ve güvenliği konusunda önemli yasal değişikliklere gidilerek
gıda güvenliği açısından tüketiciyi daha ciddi biçimde korumayı hedef alan  yasalar oluşturulmuş, gıda üreten firmalara işletme koşullarını geliştirmek ve
iyileştirmek yolunda zorunluluklar getirilmiştir.

Gıda endüstrisi, çeşitli gıdaların üretimini kapsayan geniş bir endüstri  dalıdır. Önceleri şeker, ekmek, peynir, yoğurt, un ve zeytinyağı gibi bilinen belli
başlı birkaç gıdaya yönelik basit üretimler, daha sonra her biri kendi içinde  uzmanlaşarak farklı endüstri dalı hâline gelmiştir.

Türkiye'de gıda sanayinin gelişmesi, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin  yakından izlenmesi ve uygulanabilmesine bağlıdır. Gıda sanayisinde dünya
standartlarını  yakalayabilmemiz için  vizyon ve hedefleri iyi belirlememiz; kaynaklarımızı, enerjiyi, iş gücünü, bilgiyi ve teknolojiyi etkin kullanmamız
gerekmektedir. Bunun için  gıdanın üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadarki  süreçte ve kalite yönetim sistemlerinde çalışacak nitelikli elemanlara ihtiyaç
vardır.

Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması
amacıyla sektörel kuruluşlarla görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.Program geliştirme sürecinde üniversitelerden alan uzmanları ve sivil
toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi sırasında sektöre anket uygulanmıştır. Bu anketler
sonucunda Türkiye genelinde inşaat sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar, program çalışmalarının temelini
oluşturmuştur.

Gıda Teknolojisi Alanı Programı'nda;
1.  Gıda kalite  kontrol,
2.  Gıda işleme dalı vardır.

Okulumuzda şu an sadece Gıda Kalite Kontrol Dalı bulunmaktadır.Mezun olan öğrencilerimiz Gıda Kontrol Teknisyeni olara mezun olmaktadır.

Sektörde çalışan kişilerin görüş ve  önerilerinden  yola çıkılarak  her meslek dalına  ait anket soruları  hazırlanmış,
daha sonra bu  anketler  yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere  özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak
saptanan  bu yeterlikler, öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve
içeriğini oluşturmaktadır.

Program geliştirme sürecinin her aşamasında sektörde faaliyet gösteren firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş,
bu kişilerin program çalışmalarına katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektörlerin ve yüksek öğretim kurumlarının beklentileri programa yansıtılmıştır.
Ulusal ve uluslararası düzeyde meslek elemanlarından beklenen yeterlikler, çeşitli araştırmalar ve uzman görüşlerine dayanılarak tespit edilmiş,
program çalıĢmalarına aktarılmıştır. Bu doğrultuda  gıda teknolojisi  alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun,
her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak  sektörün beklentileri doğrultusunda geliştirilen gıda teknolojisi alanı programı hızla büyüyen gıda endüstrisine çabuk
adaptasyonu sağlamak amacıyla geliĢmelere göre sürekli güncellenmeye uygun bir yapıda tasarlanmıştır. Böylece tüm geliştirme ve yenilikleri kısa sürede
programa yansıtmak mümkün olabilecek ve  mezunlar kazandıkları  mesleki yeterlikleri doğrultusunda istihdam edilebileceklerdir. Dolayısıyla  Gıda
Teknolojisi Alanı Öğretim Programı'nın  temel prensipler ile teorik bilgilerin  pratiğe dönüştürülmesini sağlayacak uygulamaları dengeleyen, gıda
endüstrisinde yeni imkânlar doğdukça işini daha ileriye taşıyabilmesini temin  eden, bilimsel araĢtırma merakını uyandıracak ve bilime yaklaşmasını
sağlayacak bir nitelikte hazırlandığı düşünülmektedir.

Hedefimiz öncelikle ihtiyaç duyulan nitelikli eleman yetiştirmek ve üniversitelerin Gıda Mühendisliği bölümlerine yetiştirilmiş alanında uzman öğrenci yerleştirmektir.

28-03-201928-03-201928-03-201928-03-201928-03-201928-03-201928-03-201928-03-201928-03-201928-03-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.03.2013 - Güncelleme: 25.03.2024 11:19 - Görüntülenme: 8494
  Beğen | 6  kişi beğendi