T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / DARICA - Darıca Aslan Çimento Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Kimya Teknolojisi Alanı

 


KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

     Yediğimiz ve içtiğimiz tüm gıda maddelerinde, kullandığımız temizlik malzemelerinde, giysilerimizde, hastalıkların tedavisinde, toprağın veriminin arttırılmasında, taşıtların yakıtlarında, patlayıcılarda ve aklımıza gelen her alanda kimya vardır. Çevremizde ve canlıların yaşamsal faaliyetlerinde kimyasal olaylar meydana gelmektedir.

   Sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra rafineri, petrokimya, lastik, plastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil, seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde ve birçok işletmelerin kalite kontrol bölümlerinde kimya alanı çok geniş yer tutmaktadır.

     Laboratuvar ölçeğinde üretilen kimyasalların en ekonomik biçimde tüketime sunulabilmesi için gerekli teknolojilerin oluşturulmasını kapsayan kimya endüstrisi, ülkelerin kalkınmasında çok önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde kimya endüstrisinde, kimya alanını doğrudan kapsayan konularda ve kimyanın ilişkili olduğu alanlarda sürekli olarak araştırma-geliştirme yapılarak yeni ürünler ve bu ürünlerin üretimi için yeni teknolojiler geliştirilmektedir. Bundan dolayı kimya sektörü aynı zamanda bir öncü sektör rolü oynamaktadır. Kısacası, kimya endüstrisi gelişmemiş olan bir ülkenin başka alanlarda da gelişmesi pek olası değildir.

  Mesleğin gelecekteki çalışma alanı, sürekli gelişen teknolojiye paralel olarak daha da gelişmektedir.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

 Kimya Teknisyenliği

 Proses Teknisyenliği

 Petrokimya Teknisyenliği

 Rafineri Teknisyenliği

 Boya Teknisyenliği

 Lastik Teknisyenliği

 Deri Teknisyenliği

                        KİMYA  LABORATUVARI  TANIMI

Kimya laboratuvarı; iş sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde, iş organizasyonu yapılabilen, üretim esnasında numune alınabilen, numunenin fiziksel kontrollerinin yapıldığı, çözelti hazırlanabilen, nitel, nicel ve enstrümantal analiz yapılabilen, kullanılan araç ve gereçlerin periyodik bakım ve kontrolünün yapıldığı, analiz sonuçlarının raporlandığı, kimyasal atıkların depolandığı bilgi ve becerisine sahip nitelikli kimyagerlerin çalışmalar yaptığı kimyanın alt dalıdır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

  Tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olabilme, çok iyi gözlem ve dinleme yeteneğine sahip olabilme, el ve parmaklarını iyi kullanabilme, titiz ve dikkatli olabilme, sorumluluk sahibi olabilme, problem çözme ve hızlı karar verme yeteneğine sahip olabilme, analitik ve pozitif düşünme yeteneğine sahip olabilme, ekip içinde çalışabilme ve başkaları ile iyi iletişim kurabilme gibi özelliklerin yanı sıra, matematik, fizik, kimya, bilgisayar alanlarında başarılı olabilecek kişiler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Çalışma ortamı kimyevî maddelerden dolayı koku içerebilir. Bu nedenle ciltte, gözde ve solunum yollarında tahriş edici reaksiyonlar meydana gelebileceğinden, alerjik reaksiyonlara yatkınlığı olanlar olumsuz etkilenebilirler. Mikrop ve bakterilere karşı dikkat edilmelidir. Bu meslekte ekip çalışması yapılabileceği gibi, teknisyen zaman zaman tek başına da çalışabilir.

Kimya teknisyenleri, çalışmalarını laboratuvar ortamında yürütürler. Kullanılan malzemelerin büyük bir çoğunluğu cam malzemedir. Çalışma ortamları temizdir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Kimya teknisyenleri; gıda, şeker, tekstil, rafineri ve petrokimya, çimento, otomotiv, seramik, cam, metal, gübre, plastik, enerji, madencilik, lastik, boya, deterjan, kozmetik sanayinde çalışabilirler.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek eğitimi, meslek liselerinin Kimya Teknolojisi alanı adı altında yer alan bölümlerde yapılmaktadır.

ALANIMIZIN TANITIM FİLMİNİ AŞAĞIDA İZLEYEBİLİRSİNİZ


05-04-201905-04-201905-04-201905-04-201905-04-201905-04-201905-04-201905-04-201905-04-2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05-04-201905-04-201905-04-201905-04-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.03.2013 - Güncelleme: 26.03.2024 08:42 - Görüntülenme: 8206
  Beğen | 1  kişi beğendi